Seminarium och workshops
Seminarium och workshops
2013
Ett seminarium med Kurt Öberg om filmmanus, för dig som jobbar med berättande.
Vad är en story?
Är det bara fantastiska historier om fartyg som förliser, monster från främmande planeter som anfaller, gangstrar som bygger imperium i demokratin? Eller är även din och min berättelse värd att berätta på film. Är berättelsen om den första skoldagen eller sista gången du såg din mormor, berättelser som är intressanta för en publik?
”Allas historier är värdefulla, om de är genuint syftande och genomarbetade”, hävdar Kurt Öberg, manusförfattare och dramaturg, lärare på filmmanusutbildningen Manuspiloterna i Alby, Botkyrka. ”Avsikten med vårt gemensamma kulturliv är att vi ska kommunicera våra erfarenheter. Det är själva kittet i samhällsbygget”, säger han. Det är så mänskligheten förstår sig själv. Annars eldar man för kråkorna, till ingen nytta”.
Men det finns inga genvägar. Man måste lära sig tekniken om man vill nå fram.
”Alla hantverk har sin kunskap och sin skicklighet. Om snickaren ”bara” följde sin känsla skulle många vägra bo i huset han byggt. Vi skulle inte gå till en tandläkare som inte har någon utbildning. Något skiljer Stradivarius violiner från hemmasnickarens. Ni förstår säkert. Att skriva är ett hantverk och varje hantverk är delvis baserat på hur människor lever i ett samhälle.
Man bygger stolar på ett visst sätt för att människors kroppar passar att sitta på dem, just så, i en viss storlek. På samma sätt är berättelsen utvecklad genom årtusenden för att passa till hur folk kommunicerar.
Kärnan, som många glömmer, är hur folk avläser en berättelse.
Om vi berättar saker i fel ordning, tror folk att det som vi sa först, var början på något. När du möter en människa tar du honom i hand och säger ”god dag”, eller ”hej”. Det gör du inte i mitten eller slutet av samtalet. I slutet säger du ”adjö”, det gör du normalt inte i början av samtalet. Du väntar på det rätta ögonblicket att framföra ditt ärende. Man säger inte B förrän man sagt A, utan anledning. Alla dessa vanor är transportvagnar för den information vi vill ska nå fram. För folk som inte har någon information att transportera blir själva vagnarna huvudsaken, medan de som har något att berätta är måna om att den ska nå fram och de är tacksamma om vagnarna fungerar”.
Kurt Öberg ska här beskriva hur det ”järnvägsnätet” ser ut. Den kartan, den ritningen, eller ”blueprint” som behövs, är manusförfattarens hantverksredskap.
Lär dig hur man berättar för film och överraska din publik. Lär dig att hjälpa dina elever att nå sin fulla kapacitet.
Seminariet varvas med skrivövningar för deltagarna som analyseras gemensamt i smågrupper till erfaren handledning.
Intressanmälan: info@kurtoberg.se
Att berätta för film